‘AMBER Alert op maat’ beschermt nu meer kinderen

Precies 7 jaar na de start van AMBER Alert Nederland, kan de Politie nu ook gericht delen van het AMBER Alert systeem inzetten bij het zoeken naar vermiste kinderen.

Burgers die zich mogelijk in de buurt van het vermiste kind bevinden, worden heel gericht geïnformeerd over de vermissing. Hierdoor wordt de kans dat kinderen snel en veilig worden teruggevonden aanzienlijk vergroot.

Het gehele AMBER Alert-systeem wordt door de politie jaarlijks 3-4 keer ingezet wanneer ze vreest dat het leven of de gezondheid van een kind gevaar loopt. Het hele land verandert dan in één grote opsporingsposter, doordat bijvoorbeeld ook reclameschermen, snelwegborden, apps, SMS en email worden ingezet.

Daarnaast worden delen van het AMBER Alert systeem ongeveer 100 keer per jaar ingezet bij andere kindervermissingen. Bij deze laatste categorie, ook wel urgente kindervermissingen genoemd, kunnen nu delen van het AMBER Alert systeem gericht worden ingezet.

Zoek mee
Het gericht vertonen van een foto bij een urgente kindervermissing via regionale omroepen, tankstations, beheerders van snelwegborden, de spoorwegen, taxicentrales, wegvervoerders en populaire apps zoals Nu.nl en Google’s navigatieapp Waze is alleen mogelijk door de vrijwillige medewerking van al deze organisaties.

“Het is natuurlijk erg cool dat je favoriete nieuws-, weer- of navigatieapp je vanzelf attendeert op kindervermissingen bij jou in de buurt. Ook de ogen van taxichauffeurs, conducteurs en wegvervoerders die meezoeken zijn cruciaal bij het snel terugvinden van het kind. Op amberalert.nl/zoekmee leest u hoe ook uw organisatie kan meezoeken.” zegt Frank Hoen, oprichter AMBER Alert.

Urgente kindervermissing is géén AMBER Alert
De politie maakt een duidelijk onderscheid tussen een ‘urgente vermissing’ en een vermissing die voldoet aan de criteria waarvoor een landelijk AMBER Alert wordt ingezet.

Bij een landelijk AMBER Alert is er sprake van onmiddellijk levensgevaar en het is niet duidelijk waar het kind zich in Nederland bevindt. Bij een ‘urgente vermissing’ heeft de politie substantiële aanwijzingen dat het vermiste kind een risico loopt en handelen noodzakelijk is.

(Bron: Amber Alert)

Het laatste 112-nieuws uit Dinkelland rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Dinkelland! Volg ons ook op Facebook!