Geen sirenetest vanwege Nationale Dodenherdenking

In verband met de Nationale Dodenherdenking worden de sirenes vandaag om 12.00 uur niet getest. De eerstvolgende test is op maandag 1 juni om 12.00 uur.

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. De sirene wordt op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen nooit getest.

Sirene gaat meerdere malen bij alarm
Als u de sirene meerdere malen achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. Er is dan beslist iets aan de hand. Het kan ook zijn dat u niet door het luchtalarm maar op andere wijze wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Noodzaak testen sirene
De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval.

Sirene gaat op een ander tijdstip
Gaat de sirene op een ander moment? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.

Sirene in de buurt
Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. Ze worden allemaal bediend door de lokale overheid. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden. Woont u in Groningen en gebeurt er een ramp in Zeeland, dan is de sirene bij u in de buurt waarschijnlijk niet te horen.

(bron: Rijksoverheid)

Het laatste 112-nieuws uit Dinkelland rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Dinkelland! Volg ons ook op Facebook!