Gemeente Dinkelland en Losser verstuurt preventief jodiumtabletten

Dinkelland/Losser – Binnenkort verstuurt Gemeente Dinkelland/Losser in samenwerking met Veiligheidsregio Twente jodiumtabletten naar inwoners onder de 40 jaar die binnen een cirkel van 25 kilometer van de kerncentrale Emsland in Lingen wonen.

Gemeente en Veiligheidsregio vinden het belangrijk om haar inwoners goed voor te bereiden op mogelijke risico’s. Eén van de risico’s is de kerncentrale Emsland in Lingen. Deze centrale staat op zo’n twintig kilometer afstand van de grens bij Denekamp.

Bij deze kerncentrale gelden zeer strenge controles, trainingen en ander veiligheidsmaatregelen. De kans op een ongeval is heel erg klein. Als er toch iets mis zou gaan, bestaat de kans dat er radioactieve straling vrijkomt. Een wolk met radioactieve straling kan ook over Twente komen. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de overheid, maar inwoners zelf de juiste voorbereidingen treffen.

In een cirkel van 25 kilometer rondom de kerncentrale kan bij een incident worden geadviseerd om jodiumtabletten in te nemen als bescherming. Dit geldt voor personen tot 40 jaar en zwangere vrouwen. De gemeenten Dinkelland en Losser vallen gedeeltelijk binnen deze cirkel. Om er zeker van te zijn dat bij een ongeval, deze personen op tijd jodiumtabletten kunnen slikken, stuurt Veiligheidsregio Twente in samenwerking met de gemeente iedereen die binnen deze cirkel woont én jonger is dan 40 jaar of zwanger, nu alvast jodiumtabletten.

(bron: Gemeente Dinkelland)
(foto: 112Oldenzaal.nl)

Het laatste 112-nieuws uit Dinkelland rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Dinkelland! Volg ons ook op Facebook!