Nieuwe vorm van phishing. Politie: “Stuur nooit je bankpas op!”

Nederland – Sinds april vorig jaar groeit het aantal meldingen over een nieuwe vorm van phishing waarmee inmiddels al bijna twee miljoen euro is buitgemaakt.

Criminelen zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om geld buit te maken. Dit keer is de vernieuwing van de bankpassen voor het ‘contactloos’ betalen aanleiding voor een nieuwe vorm van phishing. Harmen, specialist bij de Electronic Crimes Task Force, een samenwerkingsverband tussen politie en banken, legt uit hoe het werkt: ‘Je krijgt een valse email, zogenaamd van de bank, dat je een nieuwe bankpas moet aanvragen. Via een link in de mail kom je terecht op een phishing site die heel erg lijkt op de website van internetbankieren. Daar kun je een nieuwe pas aanvragen en wordt gevraagd of je je huidige pincode wilt behouden. En zo ja, volgt de vraag of je die pincode kunt invoeren.’ Juist omdat de website zo professioneel oogt en werkt, en zoveel gelijkenis toont met de originele site, trappen mensen erin’, aldus Harmen.

Recycling
Met de pincode alleen zijn de fraudeurs er nog niet. Daarom wordt gevraagd of de klant, in verband met recycling, de bankpas wil opsturen naar een inleverpunt (bijvoorbeeld WeCycle of Retourpunt). Dat zijn zorgvuldig uitgekozen adressen met een brievenbus waar de fraudeurs de enveloppen makkelijk uit kunnen vissen, vaak brievenbussen van willekeurige burgers. Met de bankpas en de online opgegeven pincode kunnen de criminelen vervolgens de bankrekening plunderen. Vaak wordt eerst nog de opnamelimiet verhoogd. De afgelopen maanden heeft deze vorm van fraude al meer dan 600 slachtoffers opgeleverd. De schade is opgelopen tot bijna twee miljoen euro.

Onverminderd doorgaan
De methode wordt door de criminelen steeds verder geperfectioneerd, stelt Harmen: ‘Het begon met reguliere phishingmails en sites, nu zien we ook sms phishing, malware en de ouderwetse manier met papieren brieven en een retourenvelop voor de pas. Alles wordt uit de kast gehaald om maar in het bezit van die felbegeerde bankpassen te komen’ .
Ondanks de aanhoudingen die geregeld worden verricht, de waarschuwingen die door de banken worden gegeven op internetbankieren en de aandacht in onder andere het programma Opgelicht blijft de fraude onverminderd doorgaan. De gezamenlijke banken hebben de Nederlandse Betaalvereniging gevraagd om in haar nieuwe campagne aandacht te besteden aan deze vorm van fraude. In tv-spotjes die sinds deze week op televisie te zien zijn, wordt de boodschap meegegeven: Stuur nooit uw bankpas via de post!

Slachtoffer?
Mocht u slachtoffer zijn geworden of vindt u in uw brievenbus enveloppen met betaalpassen van anderen, gaat u dan naar de politie. Hoe meer informatie de politie heeft, des te beter kan deze vorm van fraude worden bestreden. De politie staat in rechtstreeks contact met de fraudeafdelingen van de banken.

(bron: politie)

Het laatste 112-nieuws uit Dinkelland rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Dinkelland! Volg ons ook op Facebook!