Oplichters misbruiken invoering IBAN

De overgang van rekeningnummers naar IBAN inspireert oplichters tot nieuwe valse e-mails.

Onlangs dook een phishingmail op waarin wordt gesteld dat een nieuwe betaalpas met IBAN-gegevens gratis kan worden aangevraagd.

Nieuwe pas, nieuwe pin
In de mail, waarbij het IBAN-logo wordt misbruikt, staat dat iedereen de pas voor 31 december gratis kan ontvangen. Ook zou het mogelijk zijn om voor een nieuwe pincode te kiezen. Om de nieuwe pas te bestellen moet er worden geklikt op een link in de mail. Doe dit niet!

Officiële instanties vragen nooit via de mail naar persoonlijke informatie. Waarschijnlijk proberen oplichters via phishing uw persoonlijke gegevens in handen te krijgen of komt u terecht op een malwarewebsite, waarbij uw computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software.

Wees alert
Eerder dook er ook al een mail op die het nieuwe internationale bankrekeningnummer als onderwerp had. Waarschijnlijk neemt de komende tijd het aantal misleidende mails over IBAN toe, wees dus op uw hoede!

Het nieuwe IBAN (International Bank Account Number) is een langer rekeningnummer dat voor een deel bestaat uit uw huidige nummer. De verandering is een gevolg van de overgang naar één Europese betaalmarkt. Vanaf februari kan alleen nog gebruik worden gemaakt van IBAN als rekeningnummer.

Heeft u ook zo’n mail in uw inbox gevonden? Verwijder het bericht of stuur de mail door naar valse-email@fraudehelpdesk.nl.

(bron: fraudehelpdesk)

VOORBEELD:

Het laatste 112-nieuws uit Dinkelland rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Dinkelland! Volg ons ook op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *