Meld Misdaad Anoniem lanceert online melden

Vanaf woensdag 15 april is het mogelijk om criminaliteit online te melden via Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.). Het meldpunt start een pilot om naast telefonisch, ook via computer, tablet of smartphone anoniem te melden.

Dat gebeurt via een meldformulier in een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl. Met de pilot speelt M. in op de verschuiving in het mediagebruik.

Het aantal telefonische meldingen via 0800-7000 stijgt nog jaarlijks. Zo stuurde M. vorig jaar bijna 16.000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Met online melden biedt M. een extra mogelijkheid om informatie veilig en anoniem te delen. Titus Visser, directeur van Meld Misdaad Anoniem, legt uit: ”Steeds meer mensen zijn (mobiel) online en er wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van tablets en smartphones. We spelen in op deze trends in de maatschappij en bieden hiermee een aanvullende mogelijkheid om informatie over misdaad te delen.”

Hoe werkt online melden bij M.?
Melden gebeurt via een online meldformulier binnen een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl. Het ingevulde meldformulier wordt versleuteld verzonden naar M. De medewerkers van M. sturen bruikbare informatie geanonimiseerd door naar de partners. Het ingevulde meldformulier wordt vernietigd en er wordt geen informatie bewaard.

Titus Visser: “Onze aanpak is uniek in Nederland. Anonimiteit gaat verder dan melden via een eenmalig fake-mailadres en een verzonnen naam, wat je regelmatig ziet. Onze werkwijze is zo ingericht dat uit de informatie die de politie of andere partners via M. ontvangen niet is af te leiden wie deze informatie heeft doorgegeven en of dat online of telefonisch is gebeurd. Zo blijft de melder anoniem.”

Animatie

Bekijk de animatie ‘Hoe werkt online melden bij M.?’.

(bron: Meld Misdaad Anoniem)

Het laatste 112-nieuws uit Dinkelland rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Dinkelland! Volg ons ook op Facebook!